Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Μαζική κινητοποίηση για το νοσοκομείο Ρεθύμνου

Υπερασπιζόμενοι τη βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, εργαζόμενοι, ιατροί, νοσηλευτές, επιστημονικό και παραϊατρικό προσωπικό, κινητοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου 2023

Συγκεκριμένα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον κίνδυνο που διατρέχει λόγο ποικίλων προβλημάτων η λειτουργία του.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολίτες, φοιτητές και εκπρόσωποι τοπικών και αυτοδιοικητικών φορέων του νομού Ρεθύμνου εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους στον αγώνα των νοσοκομειακών και των ενώσεων τους για το νοσοκομείο και τη δημόσια υγεία στο νομό.

Όπως επισημαίνεται από τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, «…το νοσηλευτικό ίδρυμα εκπέμπει σήμα κινδύνου, δεδομένων των προβλημάτων που χρόνια τώρα ταλανίζουν ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό και που με μεγάλο αγώνα κόπο και προσωπικές θυσίες μας προσπαθούμε να καλύψουμε ώστε να μην γίνουν η αιτία για την ταλαιπωρία και την κακή εξυπηρέτηση των ασθενών».

Τα προβλήματα εστιάζονται στη λειτουργία κλινικών και εξωτερικών ιατρείων που λειτουργούν όπως αναφέρουν γιατροί εργαζόμενοι, με ελάχιστους ιατρούς, την ίδια ώρα που οι λίστες των επικουρικών είναι κενές, μιας και κανένας δεν ενδιαφέρετε να έρθει να δουλέψει στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. «Θέσεις μόνιμου προσωπικού με προκηρύξεις ΑΣΕΠ αγανακτούμε να τις καλύψουμε…» αναφέρει ο σύλλογος των εργαζομένων τα μέλη του οποίου ζητούν μεταξύ άλλων: «… προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Στήριξη στο ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση και όχι υποβάθμιση του… ένα πλήρες αξιοπρεπές νοσοκομείο. Ένα νοσοκομείο καμάρι του νομού μας και αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών του Ρεθύμνου αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών του».

Όσοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση διαμαρτυρήθηκαν έξω από το δημαρχείο της πόλης του Ρεθύμνου καθώς και στις κτηριακές εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.

Το Συντονιστικό Ρεθύμνου για τη Δημόσια Υγεία αναφέρει: "Το Ρέθυμνο επιβάλλεται να έχει ένα καλά οργανωμένο νοσοκομείο και περιφερειακά κέντρα υγείας με κατάλληλο επαρκές προσωπικό, σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στην βασική κοινωνική ανάγκη της υγειονομικής περίθαλψης".

Η ανακοίνωση – κάλεσμά του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Ρεθύμνου έχει ως εξής:

«Ρεθεμνιώτισσες Ρεθεμνιώτες το νοσοκομείο μας, το μοναδικό νοσοκομείο σε όλο το νομό εκπέμπει σήμα κινδύνου. Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα ήρθαν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που χρόνια τώρα ταλανίζουν ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό και που με μεγάλο αγώνα κόπο και προσωπικές θυσίες μας προσπαθούμε να καλύψουμε, ώστε να μην γίνουν η αιτία για την ταλαιπωρία και την κακή εξυπηρέτηση των ασθενών. 

Ακούγονται και είναι έτοιμες να εφαρμοστούν άθλιες αποφάσεις, που θα γκρεμίσουν εν μια νυκτί τον χαρακτήρα της δημόσιας και δωρεάν υγείας. 

Μιλάνε για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, για διακομιστικά κέντρα, ψηφίσανε τον νόμο 4999/2022 που ουσιαστικά αποδομεί την δημόσια και δωρεάν υγεία. 

Από την πλευρά μας θα δώσουμε ένα δίκαιο αγώνα και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, πρόνοια. 

Θα βάζουμε συνεχώς εμπόδια για να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4999/2022 που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω τη δημόσια υγεία. 

Αντί να κοιτάνε οι υπεύθυνοι πως θα κάνουν τα χατίρια των μεγαλογιατρών, θα πρέπει να σκύψουν το κεφάλι να δούνε πώς θα μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματά μας. 

Και στο νοσοκομείο μας δεν τα λες και λίγα. 

Δεν γίνονται προγραμματισμένα χειρουργεία, σε κάποια τμήματα η αναμονή είναι τεράστια, ακόμα και για ένα απλό ραντεβού. Εξωτερικά ιατρεία παθολογικής δεν γίνονται. 

Κλινικές λειτουργούν με ελάχιστους ιατρούς, στο προσωπικό χρωστάνε άδειες και οφειλόμενα ρεπό ετών. Ενίσχυση δεν υπάρχει… οι λίστες των επικουρικών είναι κενές, κανένας δεν ενδιαφέρετε να έρθει να δουλέψει, τα χρήματα είναι λίγα, τα νοίκια πανάκριβα. 

Ακόμα και θέσεις μόνιμου προσωπικού με προκηρύξεις ΑΣΕΠ αγανακτούμε να τις καλύψουμε.

Παράπονο δεν έχουμε… χορτάσαμε χειροκρότημα πριν κάποια χρόνια που όμως ξέφτισε… μας δώσαν και κάποιες έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, κάποια ψίχουλα, μπροστά σ’ αυτά που εν μια νυκτί μας έκοψαν. 

Όλοι μα όλοι οι βουλευτές που επισκέπτονται το νοσοκομείο μας λένε ότι το αίτημά μας για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά είναι δίκαιο, το πόρισμα Μπεχράκη μας δικαιώνει, αλλά όταν έρχεται η ώρα του ταμείου… τι κρίμα… δεν υπάρχουν χρήματα για να υλοποιηθεί. 

Ρεθεμνιώτισσες Ρεθεμνιώτες θέλουμε να γνωρίζετε ότι ένα τεράστιο ποσοστό των εργαζομένων του νοσοκομείου μας είναι με καθεστώς επικουρικών συμβάσεων, με καθεστώς ΣΟΧ και ακόμα χειρότερα με καθεστώς ΟΑΕΔ. 

Ζητάμε να δοθεί τέρμα σ’ αυτή την ομηρία και επιτέλους να μονιμοποιηθούν, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ζητάμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ζητάμε στήριξη στο Ε.Σ.Υ. με γενναία χρηματοδότηση και όχι υποβάθμισή του».

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου εκφράζοντας την στήριξή του επισημαίνει:

«Θεωρούμε ότι όλοι οι φορείς του Νομού μας από κοινού θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε, προκειμένου να σταματήσει η υποβάθμιση του Γ.Ν.Ρ. και να στελεχωθεί με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο τη Δευτέρα 16/01/2023 ώρα 5:00 μ.μ. στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

Ζητάμε την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των συναδέλφων ιατρών».

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου καλεί σε: 

«Συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρέθυμνου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Ρεθύμνης στη συνεδρίαση της 12ης Ιανουάριου 2023 αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του και την ενεργή στήριξή του στις κινητοποιήσεις της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, αναφορικά με την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και την κακοδιοίκηση του Νοσοκομείου μας.

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Ρεθύμνης είναι αλληλέγγυος προς την Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία. Λέμε ΟΧΙ στη διάλυση του δημόσιου Νοσοκομείου Ρεθύμνου και στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Καλούμε όλα τα μέλη μας και την τοπική κοινωνία σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση την Δευτέρα 16-1-2023 και ώρα 17:00 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου».

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου σε ανακοίνωσή του αναρωτιέται:

«Αναρωτήθηκες πού θα πας τον δικό σου άνθρωπο σε ένα έκτακτο περιστατικό; Ο ηλικιωμένος πατέρας και το παιδί σου μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει. Εσύ όμως έχεις!!! Δέχεσαι να μην έχεις Νοσοκομείο;;;

Αξίζει για όλους μας να έχουμε δωρεάν και ποιοτική δημόσια ιατρική φροντίδα.

Στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και καλούμε όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου να δώσουν το παρόν στο συλλαλητήριο την Δευτέρα 16/01/2023 στις 17:00 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου».

Το Σωματείο Προσωπικού Καθαριότητας Δημόσιων και Ιδιωτικών Κτιρίων Νομού Ρεθύμνης καλεί επίσης:

«Στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και καλούμε όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου να δώσουν το παρόν στο συλλαλητήριο την Δευτέρα 16-01 στις 5:00 μ.μ. στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα του μοναδικού Νοσοκομείου του νομού μας και τα βλέπουμε να επιδεινώνονται χρόνο με το χρόνο. Οι ελλείψεις σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων εξαναγκάζουν τους κάτοικους του Νομού μας είτε να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε να ταξιδεύουν στο Ηράκλειο ή στα Χανιά προκειμένου να εξυπηρετηθούν στα εκεί δημόσια νοσοκομεία.

Είμαστε φορολογούμενοι πολίτες και όμως αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ιδιωτικούς γιατρούς, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και νοσοκομεία, ενώ παράλληλα βλέπουμε το δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης μας να συρρικνώνεται ολοένα. Ξεκίνησαν να παραιτούνται γιατροί οι οποίοι απλά δεν άντεξαν άλλο το φόρτο και τις συνθήκες εργασίας. Μαθαίνουμε ότι επωάζονται ακόμα περισσότερες παραιτήσεις αν η κατάσταση δεν διορθωθεί.

Η κυβέρνηση δεν στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ. αλλά αποπειράται με ένα ακόμα νομοσχέδιο να προωθήσει την πλήρη ιδιωτικοποίησή του. Το νοσοκομείο της πόλης μας δεν είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που υποβαθμίζεται και συρρικνώνεται.

Στεκόμαστε δίπλα στους γιατρούς του Ε.Σ.Υ., βάζουμε φρένο σε αυτούς που ονειρεύονται τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, διεκδικούμε για όλες και όλους μας

Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο Νοσοκομείο με επαρκές προσωπικό

Να καταργηθεί το πρόσφατο νομοσχέδιο που επιτρέπει στους ιδιώτες γιατρούς να μπουν στα δημόσια νοσοκομεία

Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα υγείας

Τη Δευτέρα 16 - 01 στις 5:00 μ.μ. στο Δημαρχείο Ρεθύμνου ενώνουμε τις φωνές μας και δηλώνουμε την απόφαση να κρατήσουμε ζωντανό και υγιές το Νοσοκομείο μας».

Θέση για τα φλέγοντα ζητήματα της υγείας στο Ρέθυμνο μετά τις πρόσφατες εξελίξεις παίρνουν οι σύλλογοι γονέων από σχολεία του Ρεθύμνου που προχώρησαν σε ψήφισμα εκφράζοντας τη στήριξή τους στο προσωπικό του νοσοκομείου Ρεθύμνου και διεκδικώντας από την πολιτεία την στελέχωσή του.

Στο πλαίσιο αυτό απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου. To κάλεσμα υπογράφουν τα ΔΣ. των Συλλόγων Γονέων Ρουσσοσπιτίου, 9ου δημοτικού, 2ου δημοτικού Ατσιποπούλου, δημοτικού και νηπιαγωγείου Σταυρωμένου, δημοτικού Πλακιά και 3ου λυκείου.

Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

«Οι πιο σημαντικοί κρίκοι στην κοινωνική “αλυσίδα” είναι η παιδεία και η υγεία.

Ως γονείς και ως μέλη της κοινωνίας οφείλουμε να διεκδικούμε από την πολιτεία να λειτουργούν αυτοί οι δυο τομείς εύρυθμα, προς όφελος των πολιτών.

Η παιδεία είναι μεγάλος “ασθενής” δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, αφού συχνά δίνουμε μικρές μάχες για τα αυτονότητα.

Ασθενής όμως, και μάλιστα σε βαριά κατάσταση, είναι και η υγεία στο Ρέθυμνο.

Το νοσοκομείο Ρεθύμνου και το προσωπικό του χρειάζονται τη στήριξή μας, χρειάζονται τη φωνή μας και τη διεκδίκησή μας για να αποκτήσουμε επιτέλους ένα νοσηλευτικό ίδρυμα στελεχωμένο επαρκώς, με γιατρούς που δεν θα δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, που θα μπορούν να ασκούν το λειτούργημά τους αξιοπρεπώς, σε συνθήκες ανθρώπινες, για να προσφέρουν υπηρεσίες σε όλους εμάς όταν τους χρειαστούμε.

Χρειαζόμαστε ένα νοσοκομείο που να το εμπιστευόμαστε, που θα μπορεί να μας εξυπηρετεί, όχι ένα νοσοκομείο που κλείνει τρύπες με μπαλώματα για να ξανανοίξουν μετά και να φτάνουμε στο σημείο να μην υπάρχει τόσο μεγάλο μπάλωμα για να τις κλείσει.

Η πρόσφατη παραίτηση της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής, μετά από είκοσι χρόνια θητείας στο ΕΣΥ, ανέδειξε τη θλιβερή και ανεπίτρεπτη κατάσταση που επικρατεί στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια.

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στις 5 το απόγευμα, ας είμαστε στο δημαρχείο Ρεθύμνου.

Ας σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε με απάθεια αυτά που μας αφορούν άμεσα, εμάς και τα παιδιά μας.

Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και αυτό το αγαθό πρέπει να το απολαμβάνουμε όλοι. Ας δώσουμε νόημα και αξία στη φράση αυτή, με την παρουσία μας στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου, φορείς και πρωτοβάθμια σωματεία του νομού.»

Πηγές: iefimerida.gr, goodnet.gr 1,2ertnews.gr, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μαζική κινητοποίηση για το νοσοκομείο Ρεθύμνου

Υπερασπιζόμενοι τη βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, εργαζόμενοι, ιατροί, νοσηλευτές, επιστημονικό...