Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Κινητοποιήσεις υγειονομικών στη Μαδρίτη. Νέες απεργίες των Νοσηλευτών στην Μεγάλη Βρετανία

Μεγάλη κινητοποίηση κατά της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, των περικοπών κονδυλίων και των ιδιωτικοποιήσεων στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας έγινε την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στη Μαδρίτη, με δεκάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν στο κέντρο της πόλης.

Οι υπηρεσίες Υγείας της Περιφέρειας της Μαδρίτης βρίσκονται υπό τεράστια πίεση εδώ και χρόνια εξαιτίας της διαχρονικής υποχρηματοδότησης, γεγονός που υποχρεώνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται προς τις υπηρεσίες των Επειγόντων των νοσοκομείων, που πλέον έχουν κατακλυστεί.

Αυτήν τη βδομάδα η ένωση SEMES των εργαζομένων στις υπηρεσίες Επειγόντων επεσήμανε ότι στην πρωτεύουσα οι υπηρεσίες αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση του αριθμού των ασθενών κατά 10% μέχρι και 20%.

Από την πλευρά της η ADSP (Ένωση για την Υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας) στη Μαδρίτη κατήγγειλε ότι 300 άνθρωποι περιμένουν στους διαδρόμους για να ελευθερωθεί κλίνη.

Στη διαδήλωση ένα τεράστιο κεντρικό πανό έγραφε: «Όχι στις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις - Ναι σε δημόσια υγειονομική περίθαλψη και υπηρεσίες».

Η κατάσταση στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας επιδεινώνεται διαχρονικά και συνειδητά εδώ και δεκαετίες. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση της επικεφαλής της Περιφέρειας, Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, η οποία προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα. «Οι περικοπές στις υπηρεσίες Υγείας συνιστούν εγκληματική πράξη» και τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών «είναι ξεκάθαρα ορατά στη σημερινή κατάσταση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης», τονίζει η ADSP.

Διαμαρτυρίες για τις ελλείψεις στις παροχές δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στην Ισπανία, με απεργίες ή στάσεις εργασίας, οργανώνονται σε 17 Περιφέρειες της χώρας. Στη Μαδρίτη οι γενικοί γιατροί και οι παιδίατροι επαναλαμβάνουν από την Πέμπτη την επ' αόριστο απεργία που ξεκίνησε στις 21 Νοέμβρη, αλλά διακόπηκε έναν μήνα αργότερα για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στην Μεγάλη Βρετανία οι νοσηλευτές από 55 ιδρύματα του Εθνικύό Συστήματος υγείας (NHS) θα απεργήσουν αύριο Τετάρτη και Πέμπτη για την  οικτρή μισθολογική τους κατάσταση. Στις 23 Ιανουαρίου προγραμματίζουν απεργία και οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα.

Πηγές: voanews.com, zawya.com, trtworld.com,
independent.co.uk.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μαζική κινητοποίηση για το νοσοκομείο Ρεθύμνου

Υπερασπιζόμενοι τη βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, εργαζόμενοι, ιατροί, νοσηλευτές, επιστημονικό...