Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Απεργιακές κινητοποιήσεις 23 Φλεβάρη. Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αγώνα Νοσηλευτριών και Νοσηλευτών στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 23 Φλεβάρη

Συγκέντρωση στην Αθήνα στο Υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι

Στις 23 Φλεβάρη καλούμαστε σε άλλη μία απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην κυβερνητική  διαχείριση της πανδημίας, ενάντια στην πολιτική διάλυσης της δημόσιας Υγείας στην οποία προβαίνει εξ αρχής η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς επιδιώκει συνειδητά να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ, ανοίγοντας την κερκόπορτα σε εργολάβους υγειονομικών υπηρεσιών, μάνατζερς και κλινικάρχες για ένα σύστημα υγείας που θα δουλεύει με οικονομικά κριτήρια κερδοσκοπίας.

Είμαστε στο τραγικό σημείο να έχουμε ξεπεράσει τις 25 χιλιάδες νεκρούς, χάνοντας κάθε μέρα περίπου 80 με 100 συνανθρώπους μας, κατά μέσο όρο,  και έχοντας, σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές της περιόδου της πανδημίας, εξαντλήσει τα όρια διασωληνωμένων σε όσες κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν λόγω υποστελέχωσης εξαιτίας της πολιτικής των μηδενικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

Επίσης, είμαστε σε τραγικό σημείο καθώς η κυβέρνηση επιμένει να δρομολογήσει την απόλυση των μη εμβολιασμένων υγειονομικών υποχρεώνοντας τους ήδη λιγοστούς και εξαντλημένους εδώ και δύο χρόνια συναδέλφους να εργάζονται σε περαιτέρω εξουθενωτικές συνθήκες.

Κι αυτό τη στιγμή που τα νοσοκομεία τα τελευταία δυο χρόνια έχουν τουλάχιστον το διπλάσιο φόρτο εργασίας σε σχέση με πριν την πανδημία, με λιγότερους εργαζόμενους και χειρότερες συνθήκες, μια δραματική κατάσταση τελικά που κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Και λέμε ότι βιώνουμε μια δραματική κατάσταση εξαιτίας του γεγονότος ότι τουλάχιστον 10 χιλιάδες λιγότεροι συνάδελφοι εργάζονται στα νοσοκομεία από την αρχή της πανδημίας με τις αναστολές, συνταξιοδοτήσεις, και επιπλέον εξαιτίας της υποχρηματοδότησης καθώς οι δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 800 εκατομμύρια τα δύο αυτά χρόνια της πανδημίας.

Μια σημαντική αιτία για την δραματική αυτή κατάσταση στην Υγεία είναι και η αύξηση της λοιπής νοσηρότητας (πχ σακχαρώδης διαβήτης, μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, στεφανιαία νόσος κλπ).λόγω της απουσίας ουσιαστικής και επαρκούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Καθώς ελλείπουν αυτές οι δομές, αυτοί οι ασθενείς, άνθρωποι με ήδη επιβαρυμένη υγεία, που δεν μπορούν να πληρώσουν 50 και 70 ευρώ επίσκεψη στον ιδιώτη γιατρό καταλήγουν να μην πηγαίνουν στον γιατρό επιβαρύνοντας την υγεία τους ακόμα περισσότερο ή έρχονται πλέον καθυστερημένα στα δημόσια νοσοκομεία που ήδη στενάζουν από την πίεση της πανδημικής υγειονομικής κρίσης με σοβαρότατες συνέπειες πια για την κατάσταση της υγείας τους. 

Για όλα τα παραπάνω απεργούμε στις 23 Φλεβάρη. Καλούμε όλους τους συναδέλφους υγειονομικούς να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Απαιτούμε να γίνουν μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία. Με πραγματικές και μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς μας και όχι αυξήσεις εικονικές που εξανεμίζονται λόγω ακρίβειας..

Πλήρη ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και επαρκή στελέχωση σε όλες τις βαθμίδες της Υγείας. Πλήρως και καλά στελεχωμένα κι εξοπλισμένα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία.

Με άμεσα γενναία αύξηση της χρηματοδότησης στο ΕΣΥ. Γιατί δεν νοείται να ξοδεύονται δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράζονται αεροπλάνα Ραφάλ και φρεγάτες και στα νοσοκομεία να μην έχουμε ούτε τα βασικά.

Απαιτούμε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Από τους εργολαβικούς της καθαριότητας, μέχρι τους επικουρικούς νοσηλευτές, τεχνολόγους και γιατρούς  Να επιστρέψουν στο ΕΣΥ όλες και όλοι που βρίσκονται σε αναστολή.

Απαιτούμε πλήρη ένταξη του ιδιωτικού συστήματος υγείας στην διαχείριση της πανδημίας αναλαμβάνοντας να νοσηλευθούν ασθενείς Covid και εκεί καθώς υπάρχουν δομές κι έμπειροι εργαζόμενοι μέσα στα ιδιωτικά νοσοκομεία και τις κλινικές, που πραγματικά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών και να μπει ένα φρένο στο να χάνονται ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Αν δεν γίνουν αυτά τα βασικά βήματα δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για τέλος της πανδημίας, ούτε για μείωση των θανάτων, ούτε συνολικά για βελτίωση της Υγείας.

Είναι υπόθεση όλων μας, όχι μόνο των νοσηλευτών, των γιατρών και των άλλων υγειονομικών, αλλά και όλων των υπόλοιπων εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις για να απαιτήσουμε τη Δημόσια Υγεία που αξίζει στον καθένα μας. 

Όλοι λοιπόν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 23 Φλεβάρη.

Πρωτοβουλία Αγώνα Νοσηλευτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μαζική κινητοποίηση για το νοσοκομείο Ρεθύμνου

Υπερασπιζόμενοι τη βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, εργαζόμενοι, ιατροί, νοσηλευτές, επιστημονικό...