Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Εντατικολόγος Β. Τσάπας: Διασωληνωμένοι ασθενείς δύο ταχυτήτων

Για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας και ιδιαίτερα στην έλλειψη ΜΕΘ και εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού, κάνει λόγο ο εντατικολόγος Β. Τσάπας. Μιλά για προσχηματικές ΜΕΘ, όπου οι ασθενείς υποθεραπεύονται, γιατί δεν παρακολουθούνται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα... 

Παραθέτοντας τις δηλώσεις του, ως "Πρωτοβουλία Αγώνα Νοσηλευτριών και Νοσηλευτών" τονίζουμε τη σοβαρότητα των στιγμών και την ανάγκη η Πολιτεία να λάβει επιτέλους μέτρα κοινωνικής προστασίας και ενίσχυσης του Δημόσιου συστήματος Υγείας αντί να τα αναγάγει όλα στην ατομική ευθύνη. 

Ο Εντατικολόγος Βασίλης Τσάπας δίνει μάχες εμπροσθοφυλακής επί σχεδόν δύο χρόνια απέναντι στην COVID-19, στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και γνωρίζει όσο λίγοι την κατάσταση που επικρατεί, βιώνοντάς την "από μέσα".

Σε δηλώσεις του αναφέρει πως σήμερα ζούμε μια μεγέθυνση του Νοέμβρη του 2020, καθώς τα νοσοκομεία καλούνται να αντιμετωπίσουν περισσότερους ασθενείς με COVID, αλλά και την παραμελημένη επί 1,5 χρόνο λοιπή νοσηρότητα, με την κοινωνία ανοιχτή.

Χαρακτηρίζει ως προσχηματικές ΜΕΘ αυτές που στήνονται κατ΄ ανάγκη σε απλούς θαλάμους και κάνει λόγο για ασθενείς δύο ταχυτήτων, καθώς οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ δεν αντιμετωπίζονται από εντατικολόγους και υποθεραπεύονται.

Μιλά για "πανδημία της αδιαφορίας και της ανικανότητας της Πολιτείας" και χαρακτηρίζει ως "χονδροειδέστατες δικαιολογίες" το επιχείρημα περί έλλειψης εντατικολόγων.

Παρατηρεί, τέλος, πως η παραλλαγή Όμικρον δείχνει πόσο κοντόφθαλμα αντιμετώπισε η Δύση την πανδημία, ενώ κάνει την πρόβλεψη πως όταν περάσει η υγειονομική κρίση, θα αφήσει πίσω της μια λιμνάζουσα και παραμελημένη νοσηρότητα, που θα μειώσει το προσδόκιμο ζωής.

Τι σημαίνει διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ

Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου είχε πριν από λίγες μέρες 19 διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Τη Δευτέρα άρχισε την εφημερία με περίπου 15, μετά τη διακομιδή 4 στο "Γ. Γεννηματάς".

Τι σημαίνει στην πράξη διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ; "Οι πλεονάζοντες άρρωστοι διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους. Σε μια κλίνη που μπορεί να είναι κλίνη εντατικής (ως έπιπλο) μπορεί και όχι, με ένα μόνιτορ, έναν αναπνευστήρα από δίπλα και κάποιες αντλίες, δηλαδή κάποιον από τον εξοπλισμό της εντατικής. Αυτούς τους ανθρώπους κατά κανόνα δεν τους παρακολουθούν εντατικολόγοι, αλλά αναισθησιολόγοι σε εμάς στο Παπαγεωργίου, σε άλλα νοσοκομεία ακούω και για παθολόγους. Νοσηλευτικά καλύπτονται από νοσηλευτές εντατικής, ή αναισθησιολογικού τμήματος ή χειρουργείου ή επειγόντων. Δηλαδή ιατρικά και νοσηλευτικά αντιμετωπίζονται όχι από ανθρώπους της αντίστοιχης εξειδίκευσης και σε πολύ χειρότερες αναλογίες", υπογραμμίζει ο κ. Τσάπας και προσθέτει:

"Αν χρειαστεί, θα ζητήσουν τη βοήθειά μας. Κι εμείς κοβόμαστε στα δύο και θα πάμε να βοηθήσουμε. Από την άλλη μεριά, όταν οι εντατικές είναι γεμάτες και είναι τόσο τραγικά υποστελεχωμένες ιατρικά και νοσηλευτικά, εμείς πρακτικά δεν μπορούμε να καλύψουμε τους αρρώστους μέσα στην εντατική, πολύ δε περισσότερο τους διασωληνωμένους εκτός εντατικής. Και στους διασωληνωμένους βαρέως πάσχοντες υπάρχουν συμβάματα στα οποία δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση. Εντός 60 δευτερολέπτων".

Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια την υποθεραπεία. "Ξεκάθαρα μιλάμε για ασθενείς δύο ταχυτήτων. Οι άνθρωποι που βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ με άλλους και πολύ λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές πέραν αυτών που είναι εξειδικευμένοι στην εντατική, υποθεραπεύονται. Και υποθεραπεία σημαίνει αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα", τονίζει ο κ. Τσάπας.

Πανδημία αδιαφορίας

Σχολιάζοντας τα περί "πανδημίας ανεμβολίαστων", κάνει λόγο για "πανδημία αδιαφορίας και ανικανότητας της Πολιτείας" και παραθέτει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να στελεχωθεί και να στηριχθεί το σύστημα Υγείας.

Παρατηρεί πως υπάρχει ένα διάχυτο κλίμα, που θέλει τις υποχρεώσεις της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες σε ό,τι αφορά την COVID να εξαντλούνται στην παροχή του εμβολίου. "Λίγο πολύ, λέμε εγώ σου δίνω το εμβόλιο, αν δεν θέλεις να το κάνεις τι να κάνουμε, αυτό είναι το σύστημα. Αυτό επ΄ουδενί δεν ισχύει. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίζει και αυτόν που δεν έχει εμβολιαστεί και νοσεί από κορωνοϊό, όπως είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίζει και αυτόν που καπνίζει και παθαίνει καρκίνο του πνεύμονα ή αυτόν που είναι παχύσαρκος και παθαίνει επιπλοκές από διαβήτη ή έμφραγμα", επισημαίνει.

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί μη ύπαρξης εντατικολόγων για να στελεχώσουν τις εντατικές κάνει λόγο για "χονδροειδέστατες δικαιολογίες έως ψέματα". Παρατηρεί πως δεν έχει δοθεί κανένα κίνητρο, αφενός για την επιστροφή εντατικολόγων από το εξωτερικό και από τον ιδιωτικό τομέα, και αφετέρου για την εξειδίκευση γιατρών στις εντατικές. "Η εντατικολογία είναι μια εξειδίκευση διετής. Αν είχαν δοθεί κίνητρα από την αρχή, θα είχαμε σήμερα σχεδόν ολοκληρωμένους εντατικολόγους και το σύστημα θα γέμιζε. Αυτό δείχνει την προτεραιοποίηση που έγινε σε ό,τι αφορά τις ανάγκες. Χρήματα για άλλα πράγματα όπως Rafale και φρεγάτες δώσαμε πλουσιοπάροχα. Για την υγεία της κοινωνίας επιλέξαμε να μη δώσουμε".

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα τι θα κάναμε με τις πλεονάζουσες ΜΕΘ μετά την πανδημία, αν δημιουργούσαμε τώρα πραγματικές κλίνες ΜΕΘ λόγω των αυξημένων αναγκών του COVID, υπογραμμίζει πως μια τέτοια εξέλιξη μόνο οφέλη θα άφηνε στη δημόσια Υγεία, καθώς "όσο νωρίτερα μπαίνουν οι ασθενείς στην εντατική, τόσο αποτελεσματικότερα αντιμετωπίζονται ιατρικά, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται η νοσηρότητα και η θνητότητα".

Παραλλαγή Όμικρον

Ο κ. Τσάπας επισημαίνει πως η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον και άλλων μελλοντικών μεταλλάξεων που θα έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, θνητότητα και νοσηρότητα, δείχνει πόσο κοντόφθαλμα αντιμετωπίζει ολόκληρος ο δυτικός κόσμος αυτή την πανδημία. "Είμαστε μια γειτονιά του πλανήτη και σε μια τόσο μεταδοτική νόσο εμείς δεν κοιτάμε στην διπλανή γειτονιά, για τα χάλια της οποίας έχουμε μεγάλη ευθύνη διαχρονικά εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Και κάποια στιγμή όταν η διπλανή γειτονιά θα εμφανίσει και θα διαδώσει τη νέα μετάλλαξη που λέγεται Όμικρον ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγεται, συνειδητοποιούμε πόσο κοντόφθαλμα σκεφτόμασταν", σημειώνει.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων, υποστηρίζει πως πριν από όλα πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη τα ισχύοντα μέτρα και στη συνέχεια να επεκταθούν, με αυστηρότερες προβλέψεις κοινωνικής αποστασιοποίησης, σε μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλους χώρους παρουσίας πολλών ανθρώπων.

Παράλληλα, θεωρεί πως πρέπει άμεσα να περάσει στην κεντρική διαχείριση από την πολιτεία το σύνολο του ιδιωτικού τομέα υγείας, που αφορά τόσο τη στελέχωση όσο και τις υποδομές, "Έχει γίνει στο εξωτερικό και είχε αποτέλεσμα", τονίζει. Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, της οποίας ο Β. Τσάπας είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. το ζητά εδώ κι ένα χρόνο.

Λιμνάζουσα νοσηρότητα, μείωση προσδόκιμου ζωής

Ο εντατικολόγος κάνει απαισιόδοξες προβλέψεις αναφορικά με την επόμενη μέρα της πανδημίας, υποστηρίζοντας πως όταν αυτή περάσει στην ιστορία θα αφήσει πίσω της μια λιμνάζουσα και παραμελημένη νοσηρότητα και θα οδηγήσει σε μείωση προσδόκιμου ζωής.

"Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η ποιοτική και ποσοτική παροχή υπηρεσιών Υγείας έχει υποβαθμιστεί πολύ σημαντικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κακή αντιμετώπιση των χρόνιων και οξέων νόσων. Σε ό,τι αφορά τις χρόνιες νόσους αυτή η χρόνια παραμέληση οδηγεί σε επιπλοκές τους αρρώστους αυτούς και σε νωρίτερο θάνατο. Αυτό θα συναντήσουμε βγαίνοντας από την πανδημία", αναφέρει για να προσθέσει: "Συν τοις άλλοις, θα συναντήσουμε ένα υγειονομικό σύστημα σε μαύρα χάλια, με ένα υγειονομικό προσωπικό εξοντωμένο στην κυριολεξία, αποδεκατισμένο. Στο Παπαγεωργίου στην εντατική έχουν παραιτηθεί δύο άνθρωποι. Άνθρωποι φεύγουν είτε με συνταξιοδότηση είτε με παραίτηση και δεν προσλαμβάνονται σε μόνιμες θέσεις νέοι άνθρωποι. Με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε ένα σημείο που το σύστημα Υγείας τελικά θα μπορεί να εξυπηρετεί κάποιες πολύ βασικές ανάγκες Υγείας του πληθυσμού. Άρα είναι δυσοίωνα όσα μας περιμένουν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μαζική κινητοποίηση για το νοσοκομείο Ρεθύμνου

Υπερασπιζόμενοι τη βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, εργαζόμενοι, ιατροί, νοσηλευτές, επιστημονικό...