Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Σε απεργία οι νοσηλευτές στη Δανία

Ξεκίνησε το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 η απεργία των νοσηλευτών στη Δανία με μαζική διαδήλωση έξω από τη Βουλή στην Κοπεγχάγη, ενώ έγιναν συγκεντρώσεις και στις πόλεις Άαρχους, Άαλμποργκ, Οντένσε και Βίμποργκ.

Παρά το "σιωπητήριο" που προσπαθούν να επιβάλουν η κυβέρνηση και οι γραφειοκρατικές ηγεσίες των συνδικάτων, μεγάλη είναι η θετική γνώμη των Δανών πολιτών με την απεργία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ενάντια στις μεγάλες περικοπές στο δημόσιο σύστημα Υγείας τα τελευταία χρόνια, που φάνηκαν ακόμα πιο έντονα την περίοδο της πανδημίας, όπου βρέθηκαν να εργάζονται αμέτρητες ώρες, εκτεθειμένοι σε κινδύνους και με μεγάλη φθορά της σωματικής και ψυχικής τους υγείας. .

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για τη ραδιοφωνία Δανίας, το 44% των πολιτών της χώρας στηρίζουν απόλυτα την απεργία και 58% συμφωνούν ότι θα πρέπει να δοθούν σημαντικές αυξήσεις στους νοσηλευτές.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία διεκδικούν αυξήσεις και αποφάσισαν να πουν «όχι» στην κοροϊδία της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, των Περιφερειών (που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των νοσοκομείων) και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Όλοι αυτοί, που μέσω «κοινωνικού διαλόγου» - σύμφωνα με το δανέζικο μοντέλο - διαπραγματεύονται από τον Ιανουάριο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης,  το μόνο που επιδιώκουν είναι να μη δοθεί καμία αύξηση στους κατά τ' άλλα ...«ήρωες της πανδημίας».

Τον Μάρτη οι νοσοκομειακοί υπάλληλοι ψήφισαν «όχι» στην πρόταση της Ομοσπονδίας για μηδενικές «αυξήσεις». Την περασμένη βδομάδα ο «κοινωνικός διάλογος», με τους εργαζόμενους θεατές «στη γωνία», συνεχίστηκε και κατέληξε πάλι σε συμφωνία - κοροϊδία, χωρίς ούτε κορόνα αύξηση.

Η νέα «συμφωνία» απορρίφθηκε ξανά με 67%, ενώ είχε ψηφίσει το 80% των 5.000 μελών - νοσηλευτών .

Στο μεταξύ, οι περικοπές και η έλλειψη προσωπικού είναι τόσο έντονες που μπορεί να απεργήσει εκ περιτροπής μόνο το 10% των νοσηλευτών , διαφορετικά δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, με κίνδυνο για τους ασθενείς, και η απεργία θα κηρυχθεί παράνομη..

Στα βασικά αιτήματα των νοσηλευτών - εν έτει 2021 στη Δανία - είναι ίσος μισθός για γυναίκες και άνδρες! Απαιτούν δηλαδή την κατάργηση ενός αναχρονιστικού νόμου του 1969 για τους μισθούς των υπαλλήλων στο Δημόσιο, που ξεχωρίζει τα «γυναικοκρατούμενα» επαγγέλματα (νοσοκόμες, παιδαγωγοί, φυσικοθεραπευτές, βιβλιοθηκάριοι κ.λπ.) και προβλέπει χαμηλότερη αμοιβή. Κατά συνέπεια, σήμερα αμείβονται με 14,7% λιγότερο από το μέσο όρο. 

Πηγές: dsr.dk, in.gr, newsbomb.gr, alphatv.gr, eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μαζική κινητοποίηση για το νοσοκομείο Ρεθύμνου

Υπερασπιζόμενοι τη βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, εργαζόμενοι, ιατροί, νοσηλευτές, επιστημονικό...