Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Όλες Και Όλοι Στην Πανελλαδική Γενική Απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, Πέμπτη 10 Ιουνίου κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΚΤΑΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗ «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ! ΕΞΑΩΡΟ-ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΤΡΙΑΝΤΑΩΡΟ ΤΩΡΑ!

Σε μια εποχή που οι τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες είναι τεράστιες και ο κοινωνικά αναγκαίος χρόνος εργασίας, για την παραγωγή ενός προϊόντος και την προσφορά υπηρεσιών μειώνεται, ο καπιταλισμός απαιτεί όλο και περισσότερα από τον εργαζόμενο δίνοντάς του όλο και λιγότερα και να γίνει σκλάβος ενός καινούριου εργασιακού μεσαίωνα, στο όνομα μάλιστα τους εκσυγχρονισμού και της προόδου!

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη δεν αποτελεί ένα απλό νομοσχέδιο αλλά την επιτομή ενός ολόκληρου προγράμματος αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων καθώς προβλέπει:
  • Κατάργηση του οκταώρου και επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας (μέσω ατομικών συμβάσεων). Οι επιπλέον ώρες θα αποθηκεύονται σε «τράπεζα χρόνου» και θα «επιστρέφονται» στους εργαζόμενους εντός έξι μηνών με τη μορφή μειωμένου ωραρίου ή ρεπό ή ημερών άδειας, και ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της επιχείρησης ή της υπηρεσίας. Το νομοσχέδιο δεν κάνει διάκριση εφαρμογής του μέτρου για συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν θα υπάρχει η «αναπλήρωση» σε περίπτωση απόλυσης.
  • Νομιμοποίηση των ευέλικτων μορφών εργασίας με την πολυδιαφημιζόμενη κάρτα εργασίας. · Αύξηση των υπερωριών που θα μπορεί να επιβάλει σε ετήσια βάση η εργοδοσία σε 150 ώρες (από 96 στη μεταποίηση και 120 στις υπηρεσίες). Μειώνεται η αμοιβή των υπερωριών (καθώς με την αύξηση του πλαφόν περιορίζονται οι λεγόμενες κατ’ εξαίρεση υπερωρίες που αμείβονται με ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 60%, ενώ πλέον η προσαύξηση θα αμείβεται με μόλις 40%). · Μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεργασίας που αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, τη δουλειά στο σπίτι, κάνοντας δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου.
  • Το καθεστώς αργίας της Κυριακής δέχεται ένα ακόμα σκληρό χτύπημα, μετά το πρώτο «κύμα» στο χώρο του εμπορίου. Προστίθενται πολλοί κρίσιμοι κλάδοι για το κεφάλαιο, στους οποίους καταργείται η Κυριακάτικη αργία.
  • Καταργείται ουσιαστικά και οριστικά το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και στη θέση του ιδρύεται σε «Ανεξάρτητη Αρχή» χωρίς αρμοδιότητες και έλεγχο από τη κυβέρνηση και τους εργαζόμενους.
  • Ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση, η απεργία, η περιφρούρηση των κινητοποιήσεων. Αυξάνεται τουλάχιστον στο 33,3% το προσωπικό ασφαλείας σε μια σειρά κλάδους (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφελείας), γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει κατά τη διάρκεια μιας απεργίας να εργάζεται ένα μεγάλο μέρος των εργαζόμενων. 
  • Για την προκήρυξη απεργίας αλλά και ολιγόωρων στάσεων εργασίας, απαιτείται προειδοποίηση του εργοδότη ή της συνδικαλιστικής του οργάνωσης τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την πραγματοποίησή της. 
  • Για τη λήψη απόφασης απεργίας θα πρέπει στην γενική συνέλευση το σωματείο να παρέχει δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικώς). · Για τη συμμετοχή σε ΓΣ, την ψηφοφορία για λήψη απεργιακής απόφασης και τις εκλογές των σωματείων απαιτείται να διασφαλιστεί και η εξ αποστάσεως συμμετοχή των μελών, δηλαδή, επιχειρείται το χτύπημα των σωματείων και η διάλυση του ζωντανού χαρακτήρα τους, των συλλογικών διαδικασιών βάσης και των Γενικών Συνελεύσεων, της ελεύθερης διάδοσης ιδεών, επιχειρείται να σπάσει η συλλογική δύναμη των εργαζομένων ως κοινωνικής τάξης και να ενισχυθεί η εξατομίκευση και η χειραγώγησή τους. 
  • Για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος απαιτείται η απογραφή ηλεκτρονικά (φακέλωμα) των εργαζομένων στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων.
Τα μέτρα αυτά δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Έχουν πανεργατική στόχευση καθώς όλα τα μέτρα που αφορούν στη λειτουργία των σωματείων αφορούν και τα σωματεία του δημόσιου. Μάλιστα, ο νόμος αυτός θα “νοσηλευτικοποιήσει” και τους άλλους κλάδους εργασίας, καθώς πολλά από αυτά ήδη τα βιώνουμε εμείς οι νοσηλευτές στους χώρους εργασίας μας εδώ και πολλά χρόνια (άφαντες Κυριακές και αργίες, διπλές βάρδιες πρωί και νύχτα άρα για ποιό οχταώρο μιλάμε; - αδυναμία μας να συμμετέχουμε στις συνδικαλιστικές διαδικασίες/Συνελεύσεις, Απεργίες, καθώς λόγω της αριθμητικής μας ανεπάρκειας αποτελούμε μονίμως προσωπικό ασφαλείας).

Ο νόμος αυτός δεν πρέπει να ψηφιστεί!!

Η εμπειρία της Πρωτομαγιάτικης απεργίας, των κινητοποιήσεων που δίνει το υγειονομικό κίνημα όλα αυτά τα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, αλλά και οι λαϊκές και νεολαιίστικες αντιστάσεις του προηγούμενου εξαμήνου έδειξαν ότι υπάρχει αγωνιστικό δυναμικό που αναζητά δρόμους ανατροπής.

Απέναντι στο νομοσχέδιο και την κυβερνητική πολιτική αλλά και σε κάθε πολιτική ή συνδικαλιστική δύναμη που συναινεί με αυτή την πολιτική και επιχειρεί να ωραιοποιήσει το νόμο Χατζηδάκη δεν μπαίνουμε σε καμιά συζήτηση και διάλογο. Πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά-μαχητικά στον πόλεμο που μας κήρυξαν και για όσο χρειαστεί!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Να μην περάσει ο νόμος Χατζηδάκη στο σύνολό του.
  • Μείωση του χρόνου εργασίας με αύξηση αποδοχών. Άμεσα 4 εξάωρες βάρδιες των νοσηλευτών ημερησίως, 30ωρο-5ήμερο εβδομαδιαίως που αντιστοιχεί ειδικά στο χώρο της υγείας, στις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών με ασφάλεια για νοσηλευτές και ασθενείς. Αλλά και αντιστοιχεί στις δυνατότητες των παραγωγικών δυνάμεων της εποχής μας και τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Μόνιμη και Σταθερή δουλειά για όλους. Νομοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Να ακυρωθούν οι νόμοι για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
  • Διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Συνδικάτα ελεύθερα από κράτος, κυβερνήσεις, εργοδοσία. Κατάργηση όλων των απεργοκτόνων νόμων.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
Ιστολόγιο: protovouliaagonan.blogspot.gr
email: protovouliaagonan@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μαζική κινητοποίηση για το νοσοκομείο Ρεθύμνου

Υπερασπιζόμενοι τη βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, εργαζόμενοι, ιατροί, νοσηλευτές, επιστημονικό...