Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Απεργίες και το 2023 ετοιμάζουν νοσηλευτές και πληρώματα ασθενοφόρων στη Βρετανία

Νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα στη Βρετανία μέσα στον Ιανουάριο καθώς η κυβέρνηση Σούνακ αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για μισθολογικές αυξήσεις, ακόμη και να διαπραγματευθεί μαζί τους. Η ανακοίνωση ήρθε ενώ από σήμερα απεργούν και οι αστυνομικοί που κάνουν ελέγχους στα αεροδρόμια και τα σύνορα, επίσης με αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις και τις εργασιακές συνθήκες.

Οι νέες ημερομηνίες για απεργίες νοσηλευτών και πληρωμάτων των ασθενοφόρων αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), που ήδη βρίσκεται σε πολύ δύσκoλο κατάσταση λόγω των ελλείψεων προσωπικού και τους μεγάλους αριθμούς ασθενών που χρειάζονται φροντίδα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε «απογοητευμένος με την αναταραχή που προκαλούν οι απεργίες», προσθέτοντας ότι προσπαθεί να «λάβει τις σωστές μακροπρόθεσμες αποφάσεις για τη χώρα, για το καλό όλων», παραγνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε δραματική κατάσταση λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού που τρέχει με ποσοστό άνω του 10% για πολλούς μήνες και έχουν απωλέσει μεγάλο ποσοστό του εισοδήματός τους.

Το συνδικάτο του νοσηλευτικού προσωπικού Royal College of Nursing (RCN) ανακοίνωσε ότι χιλιάδες από τα μέλη του θα απεργήσουν και πάλι στις 18 και 19 Ιανουαρίου για τους μισθούς ύστερα από κινητοποιήσεις δύο ημερών τον Δεκέμβριο. Η γενική γραμματέας του συνδικάτου, Πατ Κάλεν δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι «δεν επιθυμούν να παρατείνουν αυτή τη διαμάχη, αλλά ο πρωθυπουργός δεν άφησε καμία επιλογή».

Μέχρι στιγμής απεργούσαν μόνο οι εργαζόμενοι σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, καθώς η κυβέρνηση της Σκοτίας διαπραγματευόταν με τους εκεί εργαζόμενους. Ωστόσο, τη νέα χρονιά αναμένεται να ανακοινωθούν και οι ημερομηνίες απεργιών των μελών του συνδικάτου νοσηλευτών στην Σκοτία, καθώς αυτή την εβδομάδα τάχθηκαν υπέρ της απόρριψης της μισθολογικής προσφοράς από την κυβέρνηση της Σκοτίας.

Τα πληρώματα των ασθενοφόρων, που εκπροσωπούνται από το συνδικάτο GMB, όρισαν την 11η Ιανουαρίου ως νέα ημερομηνία για κινητοποιήσεις αφού ανέστειλαν την απεργία τους που είχε προγραμματιστεί αργότερα αυτό τον μήνα.

«Ο κόσμος σε όλη τη χώρα είναι υπέροχος και μας έχει στηρίξει και εμείς νοιαζόμαστε τόσο πολύ γι' αυτούς. Γι’ αυτό τον λόγο αναστέλλουμε την προτεινόμενη απεργιακή κινητοποίηση του GMB για τις 28 Δεκεμβρίου», δήλωσε η γενική γραμματέας του GMB Ρέιτσελ Χάρισον.

Οι πολίτες στο μεταξύ δηλώνουν ότι στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων στο υγειονομικό σύστημα, καθώς επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να συνεχίζουν να εργάζονται αποδεκατισμένοι, υπό δραματικές συνθήκες και με μισθούς που δεν αρκούν για να καλύψουν βασικές ανάγκες τους.

Πηγή: efsyn.gr, ot.gr, ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μαζική κινητοποίηση για το νοσοκομείο Ρεθύμνου

Υπερασπιζόμενοι τη βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, εργαζόμενοι, ιατροί, νοσηλευτές, επιστημονικό...