Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Όλοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 6ης Μάη!

ΕΜΕΙΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Η κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς φέτος βρίσκει τις Νοσηλεύτριες και τους Νοσηλευτές στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας Covid19, σε κατάσταση εξουθένωσης, τόσο στα νοσοκομεία στις κλινικές και στις μονάδες, όσο και στα εμβολιαστικά κέντρα καθώς η κυβέρνηση προτίμησε να μοιράσει υποσχέσεις, χαμόγελα και... τσουρέκια πασχαλιάτικα, αντί για περαιτέρω προσλήψεις ώστε να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες τόσο για νοσηλείες όσο και για εμβολιασμούς.

Εδώ και 14 μήνες, το υπουργείο υγείας και η κυβέρνηση  καταφέρνουν μόλις και μετά βίας να ισχυρίζονται ότι το Δημόσιο Υγειονομικό Σύστημα στέκεται όρθιο και λειτουργεί καθώς έχουν καταστήσει τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές λάστιχο και πολυεργαλείο - σύγχρονους δουλοπάροικους στην ουσία, καταστρατηγώντας τα δικαιώματα, τις σπουδές, τις αντοχές, τα καθήκοντα του κλάδου και βασιζόμενοι στην αυτοθυσία μας όπως φυσικά και του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού.

Χωρίς άδειες, (πολλοί δεν έχουν λάβει ούτε καν τις ειδικές που θεσπίστηκαν ελέω πανδημίας για άλλες μερίδες εργαζομένων) με πολλές συναδέλφισσες και συναδέλφους άρρωστους-χτυπημένους από τις ασθένειες (είχαμε μέχρι και νεκρούς από τον κορωνοϊό), εξαντλημένοι από την κούραση και τα πιεστικά ωράρια και τις συνεχιζόμενες βάρδιες, αισθανόμαστε να αποτελούν ειρωνεία τα χειροκροτήματα και τα μεγάλα λόγια κυβέρνησης και συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης αφού, εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, νοσηλεύτριες και νοσηλευτές έχουν καταγγείλει επανειλημμένα την ανεπάρκειά σε αριθμό και στελέχωση δομών και υπηρεσιών υγείας, πολύ πριν επιτεθεί ο Covid 19.

Πλέον δεν αποτελούν αιτήματα, αλλά ανάγκη στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν συνάδελφοι και ασθενείς:

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 6 ΜαΪου.

 Διεκδικούμε :

  • Ένταξη στα Β.Α.Ε. όλων των νοσηλευτών παλαιών και νέων (πριν και μετά το 2011). Πλήρης καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος. Σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες με αξιοπρεπείς και πλήρεις συντάξεις.
  • Καμία σκέψη για επιμήκυνση του οκταώρου σε δεκάωρο και δωδεκάωρο.
  • Καθιέρωση εξάωρης ημερήσιας βάρδιας, πενθήμερης-τριαντάωρης ανά εβδομάδα. χωρίς μείωση, αλλά με αυξήσεις αποδοχών. Τέλος σε διπλές βάρδιες (πρωί-νύχτα).
  • Άμεσες προσλήψεις απαιτούμενου αναγκαίου μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων νοσηλευτών αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες όπου δουλεύουν. Καμία απόλυση συναδέλφου.
  • Γενναία αύξηση αποδοχών που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες τους ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Άμεση χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης ως δώρο Πάσχα.
  • Αύξηση χρηματοδότησης στη δημόσια υγεία. Ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ, κανείς διασωληνωμένος εκτός μονάδας. Επίταξη ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε υλικό και υγειονομικούς και γενναία χρηματοδότηση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ώστε να αλλάξει η λογική της καθυστερημένης αντιμετώπισης της νόσου στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο όπου εξαντλούνται πόροι, προσωπικό και διαδικασίες και χάνεται τελικά και πολύτιμος χρόνος για την θεραπεία των ασθενούντων.
  • Επάρκεια υγειονομικού υλικού και μέτρων ατομικής προστασίας. Εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών στο εργασιακό περιβάλλον. 
  • Η πολιτεία να μεριμνήσει για την τακτική διεξαγωγή προληπτικών μοριακών  τεστ στους νοσηλευτές και να μη το αναθέτει σαν ατομική ευθύνη προσωπικά ξεχωριστά στον καθένα (self tests)

Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές, συμμετέχουμε ενεργά στα σωματεία μας και στις απεργιακές κινητοποιήσεις και όχι αντ’ αυτού, για εμάς χωρίς εμάς, πιέζοντας και διεκδικώντας τα αυτονόητα για όλους μας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΩΝ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

Μάης 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μαζική κινητοποίηση για το νοσοκομείο Ρεθύμνου

Υπερασπιζόμενοι τη βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, εργαζόμενοι, ιατροί, νοσηλευτές, επιστημονικό...